Feedback

 

Over the years I received quite a lot of (mostly) positive feedback (and of course some negative) about my work, my talks, my workshops and my writings. A brief summary.

 

On my talk on smart use cases at Capgemini BAS in May 2009

Some of the remarks from this session:

1

Ik vond de sessie goed.

2

Ik heb met veel plezier en interesse de presentatie van Sander Hoogendoorn gevolgd. Presentaties door dit soort ge(be)dreven personen (‘goeroes’) zijn wat mij betreft erg nuttig voor de vakgroep. Het onderwerp lag in dit geval ook dicht bij hetgeen we waarschijnlijk in de toekomst mee geconfronteerd gaan worden, namelijk het gebruik van het ADP en smart use cases.

3

Ik vond de presentatie van Sander Hoogendoorn zeer de moeite waard.

4

Wat mij persoonlijk betreft, vond ik het afgelopen dinsdag een nuttige bijeenkomst, omdat ik zowel van agile development als van smart use cases nog niet zoveel afwist. Het was daarom behoorlijk verhelderend voor mij.

De kwaliteit van de presentatie vond ik ook heel goed. Ik heb Sander al vele malen horen spreken en ik kan hem altijd goed volgen, terwijl hij er toch een lekker tempo in heeft.

5

Goede spreker! Zeer actueel onderwerp, zeker nu wij ook bij de Cap familie horen!

6

Ik vond de presentatie duidelijk en to the point. En het gaf een goed inzicht in het werken met Agile en Smart usecases.

7

Ik vond het een zinvolle bijeenkomst. Sander is een goede spreker en erg enthousiast, wat mij betreft mogen we hem vaker uitnodigen.

8

Even mijn reactie op Sanders presentatie van gisteren. De presentatie was zoals ik al verwacht had erg interessant. Het meeste is niet nieuw voor mij, aangezien ik ook al de ADP introduction training had gevolgd. Na Sander’s presentatie popel ik om te beginnen aan een agile en smart use cases project.

9

Ik vond de sessie over smart use cases erg interessant. Ik zou na gister wel een project met smart use cases willen doen. Al met al zijn er nog wel een aantal vragen maar ik denk dat je er in de praktijk achter moet komen hoe het echt werkt. Tijd om het uit te proberen dus! J

On my book Pragmatic modeling using UML [Dutch]

Ik ben je boek aan het lezen over pragmatisch modelleren met UML. Ik moet zeggen dat ik UML door dit boek veel beter toepasbaar vind worden – ik heb in het velden wel meer boeken over UML gelezen, en er zelfs een cursus in gevolgd, maar dat bleef toch allemaal wat abstract.

Ad Reijngoudt

On my book Pragmatic modeling using UML [Dutch]

Leuk dat je me toevoegde! Ik heb je boek tijdens mijn studie gekocht en natuurlijk flink gepromoot omdat het zo helder en praktisch is.

Je hebt het natuurlijk ongelooflijk druk, dus ik verwacht geen reactie, maar ik vind het wel heel leuk om de schrijver van een van mijn favoriete IT boeken op LinkedIn te hebben.

Mark de Haan

On my two-day workshop on Pragmatic modeling using UML in Antwerpen, March 2009

Sander Hoogendoorn is een zeer vlotte spreker met een zeer brede kennis in zowel agile als traditionele software ontwikkelmethodieken, software architectuur, design patterns, modelering, UML, model driven software development, .NET, Java en tools. Deze kennis weet hij op een boeiende en verrijkende manier over te brengen. Hij weet uit eigen ervaringen de nuttige en minder nuttige UML diagrammen te onderscheiden en de relatie en samenhang ertussen duidelijk uit te leggen. De beperkingen van UML in het ontwikkeltraject werden aangevuld met zijn eigen tips en best practices. Hij gaat verder dan alleen het verduidelijken van de pure UML diagrammen. Hij schetst ook wanneer, hoe en waarom ze interessant zijn in het project en wanneer ze wel of niet een toegevoegde waarde bieden.

 IMAGE_415

Mijn verwachtingen en objectieven zijn zeker ingevuld. Vooral interessant zijn de workshops na elk onderdeel en de pragmatische visie op de bruikbaarheid en toegevoegde waarde van de technieken.
De UML specificaties definieren vooral de structuur van de modelleertechnieken. Ik weet nu hoe ik ze in de praktijk best moet toepassen en tot welk detailniveau ze best worden uitgetekend. Je krijgt een veel beter zicht op de relaties en de samenhang tussen de technieken en diagrammen.
De pragmatische aanpak is een rode draad doorheen de tweedaagse cursus/workshop. Deze visie krijg je niet bij het lezen van een abstract boek over UML. Elke functioneel analist zou deze workshop (of gelijkaardige) moeten gevolgd hebben, ook al omdat je meer opsteekt dan alleen de specificaties van UML.
De cursus beperkt zich echter niet alleen voor analisten maar is ook interessant voor developers en testers omdat Sander mij overtuigd heeft van de noodzakelijke synergie en betrokkenheid van iedereen die met het ontwikkelproces te maken heeft en dit vanaf de start van een project.

Patrick Van den Brande

On my guest lecture at the Hogeschool Utrecht on agile projects and modeling

Laatst was ik aanwezig bij het gastcollege op de opleiding Master of Informatics aan de Hogeschool Utrecht die je gaf en vond je een goede presentatie geven! Ik ben werkzaam als tester in softwareontwikkelingstrajecten en herkende de uitspraken die je deed.

Colin Lek

On my seminar Agile development in everyday practice in Amstersfoort

Ik ben afgelopen jaar naar je seminar ‘Agile software development in de praktijk’ geweest. Erg boeiend, praktisch en inspirerend.

Remko Timmer, Winvision.

On my seminar Software architecture and patterns in .Net in Hilversum, on November 27th

onlangs hebben mijn collega en ik jouw uitermate interessante presentatie "Pragmatisch ontwikkelen in .NET" in Hilversum bijgewoond. Het heeft ons een grote hoeveelheid aan ideeen verschaft die we verder willen uitwerken in onze eigen ontwikkelstraat (als we er intern tijd voor hebben/krijgen).

Felix Venniker, SDB.

And even on linkedin

Leuk dat je me toevoegde! Ik heb je boek tijdens mijn studie gekocht en natuurlijk flink gepromoot omdat het zo helder en praktisch is. e hebt het natuurlijk ongelooflijk druk, dus ik verwacht geen reactie, maar ik vind het wel heel leuk om de schrijver van een van mijn favoriete IT boeken op LinkedIn te hebben.

Mark de Haan

On my guest lecture at the Hogeschool Arnhem Nijmegen and agile and model driven development

Students and teachers were impressed. Nice stories and good jokes!

Rody Middelkoop, HAN

On my talk Agile testing with smart use cases at a Capgemini Test Event, October 16, 2008

Afgelopen donderdagavond heb ik je presentatie bij de CoP Testing over SMART Use Cases bijgewoond. Zoals de rest van de zaal was ook ik bijzonder enthousiast. Wat mij vooral interesseerde zijn je ideeën over het onvermogen van Waterfall, en de verbeteringen die toepassing van UML met zich meebrengt.

Marnix Boot, Capgemini.

Om te beginnen; geweldige presentatie gister bij de CoP Testing. Wat mij betreft had je nog wel een uurtje door mogen gaan! Uiteraard was het verhaal ook erg aansprekend en zit ik er aan te denken om dit bij mijn huidige klant te introduceren.

Reinder Otter, Capgemini.

Ik was, naast je manier van presenteren waar ik het graag ook nog eens over wil hebben, erg te spreken over de manier van ontwikkelen die je gebruikt. Ik hoor in mijn ogen bij de jonge generatie die niet al vastgeroest is in oude methodes en denk graag binnen grenzen maar trek de grenzen wel in twijfel wanneer daar ruimte voor is. Jouw methode spreekt me erg aan in de methodes die mij geschikt lijken voor ontwikkelen in de toekomst.

Bas van Kokswijk, Capgemini.

On my course Pragmatic modeling using UML, Leiden, October 1-2, 2008

Bedankt voor de zeer interessante training. De combinatie van jouw theoretische inzichten, ruime praktijkervaring en boeiende wijze van vertellen waardeer ik zeer. Wellicht tot een volgende training!

John Wolthuis

On my writings

Beste Sander, ik zag op je site een aankondiging van je boek over smart & agile development. Omdat deze onderwerpen me erg interesseren en je (schrijf)stijl me erg aanspreekt wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken een kopie bij je te bestellen, als dat nog mogelijk is.

Michel van Duijse

On my talk at the SDE Event, Reehorst Ede, Netherlands, June 2008

Collected feedback:

 • Goede sessie, overtuigende spreker.
 • Zeer goede spreker en heb echt wat geleerd!
 • Duidelijk verhaal. Goede spreker.
 • Inspirerende spreker, wel een beetje snel in zijn spreken, dat is wat vermoeiend.
 • Vlotte presentatie, lekkere babbel en (b)lijkt ook nog te weten waar het over gaat.
 • Een zeer goede spreker, die het onderwerp op een enthousiaste manier bespreekt.
 • Sander is een top spreker!
 • Erg boeiende spreker, zeer interessante sessie, erg praktijkgericht.
 • Op zich niets nieuws geleerd maar was wel vermakelijk.
 • Goede spreker en lekkere snelheid in de presentatie.
 • Boeiend verhaal, boeiend verteld.
 • Erg interessant en direct in de praktijk toepasbaar. Sander vertelde op een boeiende manier. Voor mij was dit de beste sessie die ik deze dag gevolgd had.

On my talk at DevDays 2008, RAI Amsterdam, Netherlands.

In het kader van vaker-dank-zeggen wilde ik je bedanken voor de bijzonder interessante sessie over Model Driven Software Development die wij hebben afgelopen donderdag op DevDays hebben kunnen volgen. Het was zeker de meest interessante sessie van die dag! Zelf "proberen" we een wat meer agile werkwijze na te volgen binnen onze organisatie. Helaas is het binnen de huidige organisatie structuur niet mogelijk om volledig een agile methode toe te passen, maar elementen als incrementeel opleveren en in iteraties werken is al een grote verandering/verbetering t.o.v. de huidige situatie. Het is erg boeiend welke – ook onverwachte – problemen we daarbij tegenkomen.
Leuk trouwens om te zien dat bij een bedrijf als Cap agile ook serieus wordt genomen, dat was eerlijk gezegd nieuw voor mij. Bij ons merk je toch dat de methode an sich door ontwikkelaars niet helemaal serieus genomen wordt, zonder dat men zich er verder in verdiept.

Arjan Zuidhof

On my book Pragmatisch modelleren met UML 2.0

Uw boek "pragmatisch modelleren" is voor mij en mijn collega het vertrekpunt geworden. Ik heb al enkele hoofdstukken in de trein met zeer veel plezier gelezen. U zal wel vaker complimenten krijgen met uw werk, maar ik wou dit ene complimentje daar nog aan toevoegen. Er zijn inderdaad al heel wat boeken over UML geschreven, maar daar is er geen bij dat zo helder en eenvoudig in mekaar zit als het uwe.

Gert Cuppens, Antwerpse Waterwerken – ICT.

On my book Pragmatisch modelleren met UML 2.0

Ik ben je boek aan het lezen over pragmatisch modelleren met UML. Ik moet zeggen dat ik UML door dit boek veel beter toepasbaar vind worden – ik heb in het velden wel meer boeken over UML gelezenm, en er zelfs een cursus in gevolgd, maar dat bleef toch allemaal wat abstract.

Ad Reijngoudt

On my book Pragmatisch modelleren met UML 2.0

Sinds enige tijd houdt ik me bezig met OO, Design Patterns en UML. Eerst heb ik het examen Object Oriëntation Foundation gehaald bij Exin. Vervolgens heb ik “Design Patterns Explained” gelezen van Alan Shalloway en James R. Trott gelezen en nu ben ik bezig met jouw boek “Pragmatisch modelleren met UML 2.0”. Heel interessant allemaal en ik merk dat jouw boek een welkome brug slaat tussen theorie en praktijk.

Martin Elzinga

3 thoughts on “Feedback

 1. Firstly I like your work on smart use cases. Smart use cases and relationship to BPMN activities? IBM also has a nice method to decompose processes into use cases called SOA based process decomposition. I think they all complement one another? Just some thoughts in terms of relation to use case levels. In my opinion Cloud & Kite level use cases relate to functions i.e. ACORD functions in the insurance industry. Example of function would be:

  1. Sales = Capability in ACORD (function) = Cloud Level

  1.1 Contract Acquisition = Sub Capability in ACORD (function) = Cloud Level

  1.1.1 Sales Execution = Sub Sub Capability in ACORD (function) = Cloud Level

  1.1.1.1 Provide Quote = Process in ACORD (Process) = Kite Level

  1.1.1.1.1 Record Request for Policy Quote = (BPMN sub process) = Sea Level

  1.1.1.1.1.1 Record Policy Request = (BPMN sub process) = Fish Level

  1.1.1.1.1.2 Retrieve Customer Details = (BPMN user task) = Fish Level

  1.1.1.1.1.3 Retrieve Information from Referenced Agreement = (BPMN service task) = Fish Level

  1.1.1.1.1.4 Record Agreement Version = (BPMN user task) = Fish Level

  1.1.1.1.1.4 etc…..

  1.1.1.1.2 Evaluate Quote = (BPMN sub process) = Sea Level

  1.1.1.1.3 Decide on Quote = (BPMN manual task) = Sea Level but not a use case

  1.1.1.1.4 Modify Quote = (BPMN sub process) = Sea Level

  1.1.1.1.5 Provide Underwriting Simulation (BPMN sub process) = Sea Level

  From the above example and using BPMN 2.0 (IBM SOA based process decomposition) there is a clear association between BPMN activities and use cases. BPMN activities that “qualify” as use cases are Sub-Processes, Sub-Processes Transaction, User Task, Service Task, and Script Task. Manual Tasks do not qualify.

 2. Hi Sander,

  I attended DevWeek last week and was looking for the slides to your presentation. I can’t seem to find a contact email for you on this site, so hope you see this post and are able to provide me with your powerpoint slide for the ‘How frameworks can kill your project’. Thank you for a great session and your help throughout the event. Regards, Craig.

Comments are closed.